Wassenaar – In de verzameling van Brandweermuseum Wassenaar bevinden zich veel armbanden met nummers. Sommige zijn voorzien van een letter, die dan aanduidt wat de functie van de brandweerman was. In de tijd van de handbrandspuiten waren er vele tientallen mensen nodig om de brand te bestrijden.
Een armband met nummer 68 is daarvan een voorbeeld. Hogere nummers komen we in de verzameling niet tegen. Begin vorige eeuw waren de armbanden van leer, met paieren nummers. het is bijzonder dat die in tamelijk goede staat bewaard zijn gebleven. Er zijn er bij waarop Brandweer Clingendael of Brandweer Wassenaar staat, maar vaak is het alleen maar een nummer. Van het midden van de twintigste eeuw zijn de armbanden geëmailleerd. Prachtige exemplaren.
Welke functie de brandweerlieden hadden valt af te leiden uit de lijsten van de brandweerlieden, zoals we er een hebben uit 1916. Daarin is sprake van een Opper-Brandmeester, Assistenten (Piekeniers.), Brandmeesters, Schroefaandraaiers, Pijpvoerders, Slangleiders, Pompers, Zakdrager en Flambouwdragers. Later, toen de motorisering van de brandweer een feit was werd er een systeem ingevoerd met 7 nummers. Iedere brandweerman wist precies wat hem te doen stond. In het boek “Vlammen in de nacht” uit 1953, uitgegeven door Kluitman in Alkmaar, komt op pagina 63 een passage voor waarin dat mooi beschreven staat:
“Met luid sirenegeloei en gerinkel van de electrische bel daveren de wagens door de Weesperstraat, over het Jonas Daniël Meyerplein naar de Valkenburgerstraat. Leendert en Piet zijn aangewezen als de nummers 5 en 6 en dat be¬tekent, dat zij tot taak hebben de verbinding tot stand te brengen door middel van slangen tussen de pomp van de autospuit en de standpijp, de slangen van de pomp naar de brand uit te leggen en de straalpijp te bedienen. Zo zijn alle werkzaamheden volgens nummersysteem over de manschappen verdeeld: nummer 1 en 2 zijn de „redders”, die onmiddellijk na aankomst het brandende perceel trachten binnen te komen, om te zien of er nog mensen of dieren in gevaar verkeren en ze in veiligheid te brengen. Een gevaarlijk baantje, dat de brandmeester Leendert en Piet natuurlijk nog niet toevertrouwt. Nummer 3 is de ordonnans, die berichten van de bevelvoerder overbrengt naar de Centrale Seinzaal, nummer 4 rent naar de dichtst¬bijzijnde brandkraan en plaatst de standpijp, nummer 7 tenslotte, de wagenbestuurder, bedient de motorpomp. Zo is het Leendert en Piet op de les vandaag geleerd en dat leek allemaal heel gemakkelijk en ordelijk. . . . Tijdens de rit repeteren ze nog even vlug, ja, dat zit allemaal keurig in elkaar!”
Goed georganiseerd dus. Deze tekst brengt de op zichzelf al fraaie armbanden tot leven. Daarom gaat het immers in Brandweermuseum Wassenaar: de brandweergeschiedenis tot leven brenegn. Dank zij uitgeverij Kluitman en de bruiklenen van Bianca van Haasteren en het Nationaal Brandweer Documentatie Centrum.
Column Brandweermuseum Wassenaar
Ook in een klein museum als het Brandweermuseum Wassenaar gebeurt van alles dat voor de meeste mensen verborgen blijft. Niet omdat het geheim is, maar omdat er meestal geen gelegenheid is om er over te berichten. Met deze wekelijkse column willen we dat veranderen. De ene week kan het gaan over een schenking, dan weer over een bijzondere ontmoeting, over een probleem met de vaste collectie, over de dringende behoefte aan hulp of over iets waarop we trots zijn. brandweermuseum@wassenaar.nl, www.brandweermuseumwassenaar.nl ook op twitter en facebook.