Skip to content

Rieten daken

29 mei 20153 minute read

Wassenaar – Begin juli komt er in Brandweermuseum Wassenaar een tentoonstelling over rieten daken. Wassenaar heeft heel veel woningen en andere gebouwen met een rieten dak. De Wassenaarse brandweer is dan ook gespecialiseerd in het voorkomen en bestrijden van brand van rieten daken. En er is helaas ook aardig wat ervaring mee opgedaan. In Wassenaar en omgeving.

De tentoonstelling zal aandacht besteden aan het vakmanschap van de Wassenaarse brandweer op dit gebied. Branden van panden met een rieten dak in Wassenaar komen vanzelfsprekend ook aan bod. De laatste decennia is er veel verbeterd in de preventie van brand in rieten daken. Door de constructie, door behandeling van het materiaal en door alarmsystemen. De bestrijding van brand in rieten daken is ook veranderd. De straalpijpen zijn nu slanke lansen, zgn fognails, die door het riet gestoken worden en de brand van onderaf bestrijden. De brandweerlieden zijn beter beveiligd door lichtere en effectievere valbeveiliging.

Een bijzonder onderdeel van de tentoonstelling zal zijn de informatie over de brandweerkazerne van Cothen – Langbroek. Die kazerne heeft een rieten kap.

De geschiedenis van brand en brandbestrijding van rieten daken krijgt vanzelfsprekend ook een plek in de tentoonstelling. Brandweermuseum Wassenaar is immers ook een historisch museum. Uit een brandkeur van de stad Leiden uit 1593 blijkt dat er al in 1292 voorschriften waren en een verbod op rieten daken:

Zo wie eenige huyzen binnen Leyden timmeren wil, daer de zijdel weech of hooge is zestien roede voeten, of daerenboven, die zal dat huys decken mit leyen of mit tegelen, by eenre boete van tien ponden, daer of de Grabe vijf ponden, de Burchgrabe vijftich stuvers, ende de Stede vijftich stuvers.

Anders gezegd als je in 1292 in Leiden een huis wilde bouwen dat hoger is dan 16 voet, dan moest het huis een hard dak krijgen. Zo niet, dan werd je beboet.

Aan de andere kant werd er subsidie gegeven, in de 16e eeuw, als je je rieten dak verving door een hard dak, hooibergen uitgezonderd.

Column Brandweermuseum Wassenaar

Ook in een klein museum als het Brandweermuseum Wassenaar gebeurt van alles dat voor de meeste mensen verborgen blijft. Niet omdat het geheim is, maar omdat er meestal geen gelegenheid is om er over te berichten. Met deze wekelijkse column willen we dat veranderen. De ene week kan het gaan over een schenking, dan weer over een bijzondere ontmoeting, over een probleem met de vaste collectie, over de dringende behoefte aan hulp of over iets waarop we trots zijn. brandweermuseum@wassenaar.nl, www.brandweermuseumwassenaar.nl ook op twitter en facebook

Tags

BrandweermuseumWassenaar
Gerelateerde artikelen
Back To Top