Wassenaar – In Brandweermuseum Wassenaar willen graag wat we hebben zoveel mogelijk toegankelijk maken voor de bezoeker. Het is niet zo dat we mooie spullen hebben en dat de bezoeker dus wel komt. Als we niet actief de voorwerpen en de geschiedenis tot leven brengen doen we ons werk niet goed. Dus organiseren we allerlei evenementen en regelmatig kleine tentoonstellingen. We doen dat niet alleen maar omdat we ons verplicht voelen het (Wassenaarse) erfgoed aan de man te brengen, het is ook fascinerend en inspirerend.
Nu zijn we bezig met de tentoonstelling “brandweermensen uit de krant genipt”. Ben van den Berg, die jarenlang vrijwillig brandweerman in Wassenaar was, heeft van 1988 tot 2011 plakboeken met krantenknipsels bijgehouden. Negen plakboeken heeft hij aan het museum in bruikleen gegeven.
Die plakboeken zijn een schatkamer met documentatie over de Wassenaarse brandweer. In de tentoonstelling beperken we ons tot de brandweermensen. Het gaat dus niet over grote en kleine incidenten, zoals een schoorsteenbrand of de brand van het pand van de Spinbaanschool. Dit keer selecteren we knipsels en foto’s waarop de brandweermensen in andere situaties voorkomen. Zoals bij jubilea, het uitreiken van diploma’s, bij open dagen. Foto’s van survival-weekends, knipsels over de “brandweerman of brandweervrouw van het jaar”. kinderdagen van de Brandbel, trots op nieuwe voertuigen, spectaculaire oefeningen, de gaande en komende brandweervrouw of –man. Ook de inzet van brandweermensen bij grote overstromingen in Limburg komt aan bod en af en toe het redden van een dier, de inzet voor het Brandweermuseum en huwelijken van brandweermensen.
We doorzoeken alle negen knipselboeken en wat met het onderwerp te maken heeft wordt gescand, om later te gebruiken in de tentoonstelling. Zo’n 600 fragmenten uit de negen knipselboeken hebben we gescand. Dat vergt tijd, maar vooral zelfbeheersing. In veel gevallen nodigt het knipsel uit om te lezen. Nieuwsgierig als we zijn kost het ons moeite om dan toch maar naar het volgende knipsel te gaan om dat te scannen. Maar het lukt, meestal.
Dan volgt de ordening. De bezoeker hoeft niet bij de hand genomen te worden, maar enige ordening in de tentoonstelling helpt wel. Dus maken we een lijst met thema’s: jubilea, diploma’s, certificaten en onderscheidingen als eerste. Verder: open dagen, gaande en komende brandweerlieden, portretten van brandweermensen uit de krant.
Nu moet er geselecteerd worden. Liefst zoveel mogelijk knipsels met foto’s waarop mensen te herkennen zijn. Van de 600 scans kunnen we er maar zo’n 100 gebruiken, meer plek hebben we niet. Dat betekent in elk geval minder aandacht voor prominenten en zoveel mogelijk de gweone brandweervrouw en –man. Hoe dat uitpakt kunt u zien als de tentoonstelling in de Tuinzaal van de Paauw op 23 augustus wordt geopend. Tot 13 september, dus maar drie weken is de tentoonstelling te zien. Elk jaar is er in de Tuinzaal drie weken ruimte voor erfgoed, daarna is de kunst weer de baas.