Skip to content

Een tentoonstelling over de Blitz in Londen

2 oktober 20153 minute read

Wassenaar – Bij Brandweermuseum Wassenaar zijn we bezig met de voorbereidingen voor een tentoonstelling over de Blitz in Londen. En dan met het accent op de brandweer. De Blitz in Londen duurde van 7 september 1940 tot 10 mei 1941. In die acht maanden werd Londen bijna elke nacht gebombardeerd door de Duitsers.

Een jaar of wat geleden vertelde de vader van mijn schoonzoon me over de schrijver William Sansom, die bij de vrijwillige brandweer tijdens de Blitz in Londen had gewerkt. Hij heeft er beroemde verhalen over geschreven, hij gebruikte zijn talent als schrijver en zijn ervaring als ooggetuige. Fireman Flower is een van die verhalen. Nieuwsgierig geworden ging ik op zoek naar Sansom en kwam zo wat meer te weten over de Blitz. Het idee voor de tentoonstelling is toen ontstaan.

Waarom een tentoonstelling over de Blitz in Londen? Allereerst omdat we er in ons land maar weinig van weten. In de tweede plaats omdat de brandweer in de Blitz een heel grote rol heeft gespeeld. In de derde plaats omdat er bij die vele duizenden vrijwillige brandweermensen kunstenaars en schrijvers zaten die ons door hun werk prachtige beelden hebben nagelaten, geschreven, getekend, gefilmd, geschilderd.
In de vierde plaats omdat er in onze regio heel veel Engelssprekenden wonen, die voor ons museum ook een doelgroep vormen. En tenslotte omdat het 75 jaar geleden is.

We willen de Nederlandse en de Engelssprekende bezoeker informeren en nieuwsgierig maken. Voor scholieren is het een deel van de recente geschiedenis waarmee ze door de tentoonstelling kunnen kennismaken. We willen duidelijk maken hoe enorm omvangrijk en ingrijpend de Blitz was en hoe dramatisch soms.

In de tentoonstelling zal de nadruk liggen op foto’s en afbeeldingen van tekeningen en schilderijen. Ook wat bewegende beelden te zien zijn.
Thema’s die aan bod komen zijn:
. feiten en cijfers over de Blitz; feiten en cijfers over de brandweer; schuilen voor de bommen; hoe het gewone leven tijdens de Blitz was; verhalen van ooggetuigen; kunstuitingen; de rol van de vrouw.

We beperken ons tot Londen, hoewel er ook elders in het Verenigd Koninkrijk zware bombardementen plaatsvonden in de periode van de Blitz, in Coventry, Liverpool, Glasgow en elders.

De afbeelding laat een brandweerman zien, die na een lange nacht uitgeput thuis is gekomen, te moe om zijn uitrusting uit te doen.

We zoeken nog voorwerpen voor de tentoonstelling, zoals modellen van de Duitse en Engelse vliegtuigen die erbij betrokken waren. Een voorbeeld van een Duitse brandbom zou geweldig zijn. We houden ons aanbevolen.

Op 22 november zal de tentoonstelling worden geopend.

Tags

BrandweermuseumWassenaar
Gerelateerde artikelen
Back To Top