Skip to content

Anderson shelters maakten indruk

6 november 20153 minute read

Wassenaar – Op 22 november 2015 wordt in Brandweermuseum Wassenaar de tentoonstelling geopend over de brandweerlieden in de Blitz in Londen. Het gaat niet alleen over de brandweer, maar ook over het leven tijdens de Blitz.

Belangrijk was dat de burgers konden schuilen tijdens luchtaanvallen door de Duitsers..Daarvoor waren e verschillende mogelijkheden. Er werden openbare schuilkelders gebouwd, in parken bijvoorbeeld. De overheid stelde ook materiaal beschikbaar voor privéschuilplaatsen, de Anderson shelters, voor in de tuin en de Morrison shelters voor binnen in huis.
Veel Londenaren zochten ook een schuilplaats in de stations van de ondergrondse, de Tube. Aanvankelijk wilde de overheid daar niet aan meewerken, maar allengs werd duidelijk dat het echt nodig was.
De Anderson shelters trokken ook de aandacht in Nederland. In de Nieuwe Tilburgsche Courant van 7 april 1939 stond een kort bericht:
“SCHUILPLAATSEN IN ENGELAND VOOR DE BURGERBEVOLKING.
De Britsche regeering zal een millioen stalen schuilhuisjes bestellen van de soort, welke
reeds sinds 25 Februari worden gedistribueerd voor de passieve verdediging. De regeering
zou de distributie in sneller tempo willen doen geschieden. Na Paschen zullen
300.000 schuilplaatsen zijn gedistribueerd, plaats biedende aan 1.600.000 personen.”

Maar ook in het toenmalige Nederlandsch Indië werd erover geschreven. In de Indische Courant van 11 november 1939 De Indische Courant wordt verteld over de Anderson shelters, die hier Andersen schuilplaatsen heten:
“DE ANDERSEN-SCHUILPLAATSEN. Ook op den Pasar-Gambir.
Zooals reeds de vorige week in een speciaal persinterview werd meegedeeld, was het de bedoeling van de Inspectie der Luchtbescherming om ook over te gaan tot het bestellen van de speciale Andersen-schuilplaatsen, zoals die door de Engelsche Regeering ter bescherming der bevolking beschikbaar werden gesteld. Gekozen werd de Hermes Schuilplaats voor Nederlandsch-Indië, in den handel gebracht door de firma Herm. Smalhout & Co* te Batavia en gefabriceerd door de Scheepswerf en Plaatwerkerij der N. V. Vereenigde Pauwenveeren te Batavia. Op den a.s. Pasar Gambir zal een schuilplaats volgens dit model voor het eerst te zien zijn. Het is de bedoeling, dat dan ook door particulieren tot zeer lagen prijs orders geplaatst kunnen worden, zoodat een ieder in staat zal zijn zich de noodige bescherming te verschaffen.
Eerst na langdurige proefnemingen, die geregeld werden bijgewoond door de er voor in aanmerking komende autoriteiten, zoowel te Batavia, als te Bandoeng, ging de inspectie der Luchtbescherming tot aankoop der voor Batavia, Bandoeng en Soerabaia bestemde schuilkelders over. De constructie der Hermes Schuilkelders is zoo eenvoudig mogelijk gehouden, zoodat men met behulp van een teekening in een paar uren zelf de schuilplaats kan opstellen. Zij wordt opgebouwd uit standaard stukken van 61 cm., zoodat de lengte van elke schuilplaats geheel willekeurig kan worden genomen.”

Dat maakt ons in het museum natuurlijk nieuwsgierig. Kunnen we meer te weten komen over de Hermes schuilplaatsen? We gaan op zoek. U hoort nog van ons.

Tags

BrandweermuseumWassenaar
Gerelateerde artikelen
Back To Top