Skip to content

De Wassenaarse Jeugdbrandweer

22 november 20152 minute read

Wassenaar – Regelmatig worden we verrast in Brandweermuseum Wassenaar. Soms met een schenking, dan weer met een onverwacht bezoek van 17 enthousiaste kinderen. Ook komen er af en toe plotseling nieuwe vrijwilligers opdagen. Vooral dank zij de Vrijwilligerscentrale Wassenaar, waar men zich kan melden voor vrijwilligerswerk.

Zo dook er een paar weken geleden een nieuwe vrijwilligster op. Nieuwsgierig, intelligent en bereid van alles te doen.
Dat is voor ons een aanleiding om eens te kijken naar die dingen die we al lang van plan waren maar die steeds zijn blijven liggen. Zo’n onderwerp is de geschiedenis van de Wassenaarse jeugdbrandweer. Die heeft niet zo lang bestaan, maar het was een enthousiaste club jonge mensen, die ook nog eens prijzen behaalde.

Onze nieuwe vrijwilligster is als eerste op zoek gegaan naar wat er van de jeugdbrandweer in het gemeentearchief te vinden is. Dat is aardig wat en zoiets stimuleert verder zoeken. In het museum, in de foto-collectie en in het archief van het museum. In de knipsels. En verder in het gemeentearchief natuurlijk.
Maar het boeiendste is nu vooral: wie waren er lid van? Kunnen we die mensen nog vinden? En wat hebben ze te vertellen? Zijn er nog uniformen, documenten en andere tasbare herinneringen bewaard gebleven?

Al eerde hebben we een oproepje gedaan, maar binnenkort gaan we meer gericht te werk. Via een paar mensen waarvan we weten dat ze bij de jeugdbrandweer zaten.
Een mooi project, met veel menselijke aspecten, maar ook met vragen zoals? waarom is de jeugdbrandweer opgericht en waarom later weer opgeheven?

In een nummer van het tijdschrift Brand uit 1968 staat “Brandweercommandant A. de Graaff heeft de Wassenaar se jeugd voor zich gewonnen. Op zijn initiatief is onlangs in Wassenaar een jeugdbrandweer opgericht. Hij weet: „De jeugd hier is dol-enthousiast”. Cijfers bevestigen die uitspraak. Al ruim 50 Wassenaardertjes hebben zich aangemeld.”

Dus, als u er iets over weet, wilt u zich dan melden via brandweermuseum@wassenaar.nl? Graag.

Tags

BrandweermuseumWassenaar
Gerelateerde artikelen
Back To Top