zaterdag 24 juli 2021

P Politiek

HartvoorWassenaar en de Generaal Winkelmanlaan

Wassenaar - Wanneer de Gemeenteraad een beslissing neemt, moeten Burgemeester en Wethouders die beslissing uitvoeren. Het staat in de wet.

Het stuk grond aan de Generaal Winkelmanlaan, naast het zwembad, is van de gemeente.
Toen in 2013 door de Gemeenteraad werd besloten dat het stuk grond verkocht zou worden, was eenieder het er over eens dat er woningen moesten komen.
De vraag: welke woningen?
De ene partij wil het liefst alleen maar zo veel mogelijk sociale woningen bouwen, de andere alleen maar wat zeer luxe villa’s.
Maar uiteindelijk is de raad tot een beslissing gekomen. Een democratisch genomen besluit, en dat moet simpel worden uitgevoerd.

Er zouden woningen gebouwd worden in het middensegment. Net boven “sociaal”, maar duidelijk onder “duur”. Zodat de nieuwe woningen betaalbaar worden voor een grote groep Wassenaarders die op zoek is naar een redelijk geprijsde woning, vooral geschikt voor ouderen.

Het plan van nu wijkt sterk af van wat de Gemeenteraad heeft besloten. De nieuwe woningen komen in een veel hogere prijsklasse en zijn daardoor voor veel Wassenaarders niet meer bereikbaar.

Waar het HartvoorWassenaar om gaat is dat afspraken nagekomen worden en besluiten worden uitgevoerd.
En hier falen B&W weer.

Als belangrijk argument voor het afwijken van de afspraken zegt het college dat de directe omgeving grote invloed heeft gehad op de bouwplannen.
Dat is heel goed, want bewoners uit de omgeving zullen er tientallen jaren naast wonen. Maar het moet wel passen binnen het besluit van de Gemeenteraad.
HartvoorWassenaar zet echter vraagtekens bij de oprechtheid van B&W. Als het niet uitkomt luisteren B&W nauwelijks naar omwonenden (Ridderhof, Bellesteijn, van Polanenpark) en moeten omwonenden zelfs naar de rechter om hun gelijk te halen.

Maar in dit geval luisterden B&W graag. Want daardoor werd de opbrengst van de grond voor de Gemeente hoger.
En nu de bodem van de Gemeentelijke schatkist in heel snel tempo zichtbaar wordt, is de opbrengst van de grond ineens veel belangrijker. In ieder geval belangrijk genoeg om afspraken niet na te komen.

HartvoorWassenaar is niet te spreken over het financiële beleid van B&W en de coalitie (D66/CDA/PassievoorWassenaar,GL,PvdA). Het is gevaarlijk. En hier heb je een voorbeeld van hoe slecht financieel beleid leidt tot ander verkeerd beleid. Namelijk het niet nakomen van afspraken.
Een onbetrouwbare overheid hebben we niets aan. Het getuigt van onvoldoende respect voor de Wassenaarder.

We zullen ons inzetten om zo veel als mogelijk terug te keren naar het oorspronkelijke plan van beter betaalbare woningen.

HartvoorWassenaar, Henri Hendrickx
Voor-een-dorp-in-balans.