vrijdag 25 juni 2021

R Rubrieken

Ingezonden: Jan Hoekema, Burgemeester Wassenaar

Wassenaar - Met verbazing en teleurstelling heb ik kennis genomen van het voornemen tot voortijdig vertrek van de Wassenaarse burgemeester Jan Hoekema. Wat een gemis voor Wassenaar en wat een vreemde gang van zaken.

Dat Wassenaar -politiek gezien - geen makkelijk dorp is, zal voor weinigen een verrassing zijn. Neem daarbij ook nog eens de zeer zelfstandige mondige groep burgers die er huist en je hebt een grote uitdaging te pakken. Een uitdaging die juist Jan Hoekema goed aan weet te gaan. Met veel energie en souplesse weet hij zich door alle lagen heen te bewegen. Met een enorme hoeveelheid contacten. Contacten die hij ook inzet, juist om verbindingen te maken tussen verschillende groepen. Een burgemeester die overal aanwezig is en dus ook overal de weg weet en altijd bereid is mee te denken met projecten en ideeën. Zelfs op de social media begeeft hij zich met zo’n enorme kundigheid dat hij mensen weet te bereiken, benaderbaar is en Wassenaar positief uitdraagt. Ikzelf heb bijzonder prettig met hem samengewerkt. De oncharmante trap na in sommige media, waarbij kennelijk de aloude pizza weer van stal moest worden gehaald om zijn minpunten te duiden, zegt alles. Als een vergeten pizza bij het afrekenen hetgeen is waar men je op blíjft afrekenen, heb je jezelf als bestuurder verder weinig te verwijten. Een gemis voor Wassenaar en voor veel organisaties en projecten die mede dankzij hem tot stand kwamen.

De burgemeester heeft ontslag aangevraagd bij de Commissaris van de Koning. Het zou de Commissaris van de Koning in Zuid-Holland sieren als hij zowel Jan Hoekema als de gemeenteraad zou verzoeken de resterende bestuursperiode
in goede harmonie af te ronden.

Lieke Lamb