dinsdag 28 september 2021

K Kunst & cultuur

Plein Musique sluit af met voorproefje

Wassenaar - Hij maakte in de zomer veel autokilometers voor optredens her en der in Europa en dus was het voor Frits Landesbergen een verademing dat hij zondag kon optreden in zijn eigen Wassenaar. Temeer omdat hij van Plein Musique de vrije hand had gekregen om zijn eigen muzikale vrienden uit te nodigen. Frits gaf als leider van zijn kwartet toetsenist Rob van Kreeveld, bassist Edwin Corzelius en saxofonist Simon Rigter alle ruimte om te soleren. Het resultaat was bebop van muzikanten die met al hun jarenlange ervaring niets van hun kinderlijk enthousiasme verloren hebben.

Het was de afsluiting van vier zondagen Plein Musique en tevens een voorproefje van wat muzikaal Wassenaar deze herfst te wachten staat. Vibrafonist en drummer Frits Landesbergen is komende zaterdag weer te beluisteren tijdens het jaarlijkse jazz- en bluesfestival in theater Warenar. Daarna komt hij in oktober en in november naar dezelfde locatie met de North Sea Big Band.

Het was al weer de vijftiende jaargang van Plein Musique en nieuw in het lustrumjaar waren de pauzenummers, zodat de honderden bezoekers van het muziekfestijn zich op het Burchtplein niet hoeven te vervelen tijdens het wisselen van instrumenten op het podium. Volkszanger Hugo Choufour nam dit net als vorige week voor zijn rekening met meezingers van onder meer Vader Abraham en Frans Bauer.

Dat Plein Musique een podium wil bieden voor uiteenlopende stijlen van muziek bleek ook weer op deze afsluitende dag. Hij was aangekondigd als singer/songwriter, maar Benjamin van der Velden omschreef zichzelf anders: “Voor een muzikant ben ik een aardige cabaretier en voor een cabaretier ben ik een aardige muzikant”. Begeleid door bas en drums speelde Benjamin piano en zong hij originele teksten. Daarnaast bleek hij een vrolijke verteller, die ook nog eens speelse gedichten voordroeg.