donderdag 02 december 2021

R Rubrieken

Eén Miljoen Euro?!

Op dinsdag 18 juni gaat het college aan de raad één miljoen euro vragen. Die hebben de wethouders en de burgmeester nodig om de bestuurskracht en de realisatiekracht van Wassenaar te verbeteren. Al vanaf 2010 zijn er bij herhaling onderzoeken gedaan naar de Wassenaarse bestuurskracht, de samenwerkingen en de communicatie. Telkens opnieuw blijkt het om hetzelfde te gaan wat niet op orde is, en telkens opnieuw doen college en raad daar niets mee.

Vorige week was er weer een duur adviesbureau die onderzoek heeft gedaan en die kwam vertellen dat we ‘een stip aan de horizon nodig hebben’, en dat we ‘daar onze taken en organisatie op af moeten stemmen’, om vervolgens ‘de juiste bestuurs-filosofie te kunnen kiezen’. Hiervoor is één miljoen euro nodig, maximaal, en minimaal 650.000 euro. Hiermee kunnen ze externe deskundigen inhuren die het verbeterproces gaan begeleiden.

Wat ik mij afvraag: Wassenaar heeft 21 raadsleden, 5 wethouders, een gemeentesecretaris, een griffier en een burgemeester, plus nog een handvol bestuursadviseurs, afdelingsmanagers, en een ambtenarenapparaat. Kunnen zij dat zelf niet, met elkaar? Oud-waarnemend-burgemeester Aptroot schreef, op 22 maart 2017, in zijn Adviesbrief aan de Commissaris van de Koning van Zuid Holland dat er in het Wassenaarse bestuur een flinke kwaliteitsslag nodig is. Moet ik dan inderdaad aannemen dat er in het bestuur van Wassenaar, bij herhaling, te veel ondeskundige mensen zitten? Anders vraag je na tien jaar onderzoek toch niet om één miljoen euro om de krachten te verbeteren? Wat is er in Wassenaar toch in hemelsnaam aan de hand? Eén miljoen!!! Ik ben met stomheid geslagen!

Thea Messemaker