vrijdag 15 november 2019

P Politiek

Een pronkende pauw laat zijn veren zien

Dat is de visie van HartvoorWassenaar. De Paauw fungeert al jaren als vergaderlocatie van de raad, heeft een fraaie burgemeesterskamer, huisvest het oud archief, het brandweermuseum en de schooladviesdienst. En voor ondergetekende was het een prachtige trouwlocatie!

Jarenlang is het gebouw verwaarloosd, en vorige goedbedoelde onderhoudsbeurten hebben het gebouw geen goed gedaan. Zo waren bijvoorbeeld de gevels beschilderd met een rubberverf om die waterafstotend te maken, maar daardoor konden ze ook niet meer kon ademen. Met als gevolg dat ijzeren muurankers gingen roesten en barsten veroorzaakten, vocht binnenshuis condenseerde, enzovoorts.

Na een jarenlange arbeid zijn het park en de buitenkant van de Paauw bijna in oude glorie hersteld, en nu moeten we beslissen wat te doen met de binnenkant. Na ruim beraad zijn verschillende opties uitgewerkt.

Verkopen?
Kan. Alleen, verkopen levert niets op – we moeten een koper zelfs zo’n 4 miljoen meegeven. Tegenover het niet meer hebben van onderhoudskosten staat dat we elders ruimte moeten huren of kopen, en daarbij komen nog de kosten van eerdere investeringen. De terugverdientijd is minstens 10 jaar. De Paauw en zijn park is Wassenaar, en dat ben je kwijt. En je weet niet wat er mee gaat gebeuren. HartvoorWassenaar vindt dat we dit icoon in eigen bezit moeten houden. Deze wens kwam ook naar voren uit het participatietraject waarin alle Wassenaarders hun mening konden geven.

Verhuren?
Het college kiest voor opknappen van de binnenkant, en sanitair, elektra en verwarming te vervangen en verduurzamen. Ook moet er een lift komen, wat heel complex en duur is. Men stelt gedeeltelijke verhuur voor, maar veel zal dat niet opbrengen. Al met al kost deze optie 9 miljoen, waarvan misschien een deel uit subsidies komt.

Wat dan?
In de laatste commissievergadering hebben wij voorgesteld aan de noordkant een aanbouw te maken waar honderd jaar geleden ook al een aanbouw was. Dit is cultuurhistorisch verantwoord en hoeft geen aantasting van het rijksmonument te zijn. Maak op de begane grond een cafeetje voor parkbezoekers, en daarboven appartementen, of kantoren voor die ambtenaren die dicht bij B&W moeten zitten. Maak een lift in deze aanbouw in plaats van in de Paauw, dan worden de verbouwingskosten in de Paauw lager en blijft het interieur intact.

Het doet ons deugd dat het college onze bijdrage heeft overgenomen en verder wil laten onderzoeken.

Joost van Rossem
HartvoorWassenaar

Solide, voor een mooi dorp.

Wassenaarse Slag LIVE

Populair Nieuws

Meld u aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief