woensdag 27 oktober 2021

R Rubrieken

Duurzaam Doen: neem een moedig besluit

Afgelopen week stond er een interview met Jan Terlouw in de Volkskrant. ’We moeten deze tijd aangrijpen om op een andere manier met de natuur om te gaan. Om er voor te zorgen dat het niet meer rendeert om olie te winnen, om over te móéten gaan naar duurzame energie. Maar gaat ons dat lukken?’

Jan Terlouw vraagt al jaren aan Nederlanders om zelf na te denken. Om solidair te zijn met elkaar en toekomstige generaties. Om oplossingen te vinden voor de klimaatcrisis. Ik vraag u hetzelfde - maar dan op uitvoerend niveau: is het bezit van uw (tweede) auto wel zo nodig? Sterker nog: wilt u het bezit– of de aanschaf - van een auto heroverwegen?

Natuurlijk is dat fijn, die vertrouwde beschikbare auto voor het huis. Maar u weet ook dat u met uw auto -die op fossiele brandstof rijdt- veel stikstof, fijnstof en een behoorlijke stoot Co2 de lucht in gooit. Dat is ongezond voor uzelf en uw medemens, voor flora en fauna, nu en in de toekomst. Als u zelf een elektrische auto kunt aanschaffen, heeft u veel grondstoffen uit de Aarde laten halen. Stelt u zich voor dat iedereen dat doet. Het is niet volhoudbaar.

Op het moment deel ik in Wassenaar samen met een achttal bekenden een 100% elektrische auto. Doel is om nog dit jaar met een groter aantal mensen twee elektrische auto’s te gaan delen. Stiekem hoop ik dat er snel 10 van deze deelauto’s in het dorp zijn en dat tenminste 50 oude auto’s verdwijnen. Omdat een auto in particulier bezit 95% van de tijd stil staat. Omdat onze deelauto zo lekker rijdt. Omdat de app voor het reserveren en openen zo eenvoudig te bedienen is. Omdat deze auto geen stikstof uitstoot, en minder fijnstof. Omdat er veel minder Co2 uitkomt.

Met mijn Ov-kaart kwam ik een aardig end. Nu het Openbaar vervoer nog afgeraden wordt en er nog steeds besmettingsrisico is ben ik blij dat ik weet met wie ik onze auto deel. Dat we hebben afgesproken de auto goed schoon te houden.

‘Alles wat er nu nog nodig is, is de moed om veranderingen door te voeren.’ zegt Jan Terlouw in hetzelfde interview. Ik roep u op lef te tonen: vraag om een proefrit. U bent er klaar voor.

http://samenslimrijden-wassenaar.nl
Willemien Free

2BFB825D 67E4 4D30 9051 B8EE60C4C3DA