dinsdag 30 november 2021

P Politiek

HartvoorWassenaar: Wonen in Wassenaar

Wanneer je in Wassenaar woont, dan is dat mooi. Totdat je wil verhuizen naar een woning van een van de woningcorporaties, omdat je relatie eindigt, omdat je gezin groter wordt, of om welke reden dan ook. Dan heb je een probleem. De wachttijd loopt op tot 5 jaar en neemt alleen maar toe. En waarschijnlijk kun je niet in Wassenaar terecht.

Want veel vervelender, wanneer je in Wassenaar wil blijven wonen, dan loopt de wachttijd op tot 10 tot 15 jaar.

Maar als de noodzaak groot is, en je moet echt verhuizen, dan kun je in bijvoorbeeld Zoetermeer terechtkomen. Volkomen nieuwe omgeving, je kent er niemand, andere scholen voor je kinderen .

We kennen mensen, zij woonden in Wassenaar, wiens zoon de leeftijd had bereikt dat het goed was dat hij op zichzelf ging wonen. Maar de ouders wilden wel dat hij in de buurt bleef. Hij had nog niet de leeftijd bereikt, dat hij helemaal zonder enige ouderlijke verstandigheid kon. Maar de enige plek waar hij terecht kon was Zoetermeer. Uiteindelijk zijn zij ook maar naar Zoetermeer verhuisd. Ze hadden het over voor hun zoon. Maar wel met veel verdriet.
Ook veel ouderen, die nog maar met moeite de trap op kunnen, zouden graag in hun vertrouwde omgeving willen blijven, maar dan kleiner en gelijkvloers. Maar dat lukt haast niet.

En als je dan in Wassenaar meer seniorenwoningen gaat bouwen, dan is het ongelukkig dat daar mensen van buiten de Wassenaarse samenleving in trekken. Wassenaarders, die al 60 jaar in Wassenaar wonen, moeten blijven wachten.

Daar komt een belangrijk punt bij. Wassenaar heeft de plicht, en hier hebben wij geen discussie over, om 75 vluchtelingen met verblijfsstatus te huisvesten.
Maar het betekent wel dat van de jaarlijks 150-200 vrijkomende woningen er tientallen beschikbaar moeten zijn voor statushouders, en dit vermindert de beschikbaarheid voor mensen uit Wassenaar nog meer.

HartvoorWassenaar vindt al jaren dat mensen die in Wassenaar wonen, als eerste de mogelijkheid moeten hebben om een andere, vrijkomende woning van een corporatie te kunnen betrekken. Zoals dat wel in Kerkehout goed is geregeld. Wij vinden dat sociaal voor de mensen uit Wassenaar, die graag in hun eigen omgeving willen blijven wonen.

Wij horen al jaren vele redenen waarom het niet kan. Wij zoeken naar die ene reden waardoor we het wel mogelijk kunnen maken. Voor HartvoorWassenaar is dit een belangrijk verkiezingspunt. Want wij van HartvoorWassenaar, wij denken in mogelijkheden.

HartvoorWassenaar, Henri Hendrickx
Solide, voor een mooi dorp