woensdag 27 oktober 2021

P Politiek

GroenLinks Wassenaar wil tempo maken met “Haagse aanpak”

Sinds een jaar kunnen Wassenaarders voor 70 euro aan energiebesparende producten kopen met een gratis waardebon. De gemeente vergoed deze maatregelen, omdat Wassenaar een landelijke subsidie heeft ontvangen om energieverbruik te verminderen. Toch is er nog meer dan 44.600 euro aan subsidiegeld over, genoeg om 637 huizen te verduurzamen. Als dat geld niet snel wordt gebruikt, moet het restbedrag worden teruggegeven aan de Rijksoverheid en blijven Wassenaarse huizen energie verspillen.

“Dat zou een lose-lose-situatie zijn,” zegt Wassenaars GroenLinks-commissielid Susanne van Eps-Habibe. “Wassenaar heeft nog tal van huizen met inefficiënte verwarming, verspillende douchekoppen en tochtende deuren.” Volgens het commissielid werkt het systeem met de waardebonnen niet, omdat het te ingewikkeld is. Bewoners moeten immers zelf onderzoek doen naar hoe ze hun huis duurzamer kunnen maken, zelf producten kopen, en deze zelf installeren. Vervolgens moeten inwoners via een website dit bedrag terugvragen. “Ik denk dat veel Wassenaarders denken: ‘Wat veel moeite, ik blijf wel dezelfde energierekening betalen.’ We moeten het juist zo makkelijk mogelijk maken voor de bewoners.”

Van Eps-Habibe doelt hiermee op de aanpak in buurgemeente Den Haag, waar bewoners hun gegevens kunnen invullen op de website van de gemeente. Die stuurt vervolgens een monteur langs die volledig kostenvrij energiebesparende maatregelen komt installeren, zoals een waterbesparende douchekop, ledlampen en tochtstrippen. Volgens de GroenLinkser: “Ik denk dat dit systeem ook heel goed zou werken in Wassenaar, omdat veel van onze inwoners worden afgeschrikt door het benodigde werk. Het Haagse systeem is makkelijk en toegankelijk!”

Mocht het niet lukken om voor de einddatum van de subsidie al het geld nuttig te besteden, dan overweegt GroenLinks Wassenaar voor te stellen om het restbedrag aan een lokale duurzaamheidsorganisatie te geven. “Dan kan die organisatie collectief duurzame artikelen inkopen om in de komende jaren huizen te verduurzamen. We zouden zelfs een duurzaamheidswinkel in het centrum kunnen beginnen, waar mensen goedkoop of gratis energiebesparende artikelen kunnen halen.”

Heeft u nog geen gebruik gemaakt van de waardebon voor het verduurzamen van uw huis? Ga dan snel naar winstuitjewoning.nl en verzilver uw waardebon. U kunt ook een nieuwe bon aanvragen als u deze bent kwijtgeraakt. Wilt u ideeën opdoen voor het verduurzamen van uw huis? Kijk op huisduurzamermaken.nl.

Fractie GroenLinks Wassenaar