dinsdag 03 augustus 2021

K Kunst & cultuur

Opening expositie Personae van Suzanne Banning in kasteel de Wittenburg

Afgelopen woensdag vond alsnog de officiële opening plaats van de expositie genaamd Personae van Suzanne Banning. Alsnog, want de expositie hangt al geruime tijd in kasteel de Wittenburg, maar de opening kon vanwege de corona regels niet doorgaan.

Curator Eva Mennes omschrijft het werk van Suzanne als vernieuwend. Daar gaat het om in de kunst meent zij. Over smaak valt niet te twisten, dus je kunt iets mooi vinden of niet. Maar vernieuwingen brengen een extra elan.

Suzanne Banning studeerde in 1998 af aan de kunstacademie in Arnhem met de specialisatie fotografie. Daarnaast heeft zij een 1e graads bevoegdheid als tekenleraar. Zij geeft momenteel in Wassenaar les bij Ars et Studium. Suzanne woonde vele jaren in het buitenland. In de VS heeft zij zich gespecialiseerd in de digitale fotografie. Dat was toentertijd een nieuwe techniek, waar zij volop mee experimenteerde. Zij stuurde haar creaties in naar nationale wedstrijden en won de eerste prijs bij de wedstrijd van het Bronx Museum in New York. Ook exposeerde zij in grote galleries.

,,Mijn experimentele fotografie is met opzet vaag. Er is beweging en kleur in te zien. Ik houd de camera in de hand, terwijl ik dans of beweeg. Daardoor lijkt het net of je er zelf bij bent. Het is totaal iets anders dan ik eerder had gedaan toen ik nog met foto rolletjes moest werken”, aldus de kunstenares.

Kees van Twist, voormalig directeur van het Groninger Museum en journalist gaf in zijn toespraak aan, dat de titel Personae goed was gekozen. Het werk van Suzanne bestaat uit zelfportretten, die geen zelfportretten zijn. Ze laat zich inspireren door literatuur, poëzie of muziek en kruipt daardoor in de huid van een ander. ,,De foto’s worden niet bewerkt en doen niet anders dan het vastleggen van het moment van de performance”, aldus de kunstkenner.

Een mooie expositie van opnieuw een talentvolle Wassenaarse kunstenaar.