Wassenaar – Een bekende brandblusser in de vaste opstelling van Brandweermuseum Wassenaar is de Minimax. In het begin van de 20e eeuw was de konisch gevormde handblusser al heel bekend, getuige een advertentie In de catalogus van de brandweertentoonstelling in Rotterdam in 1921 over de “Minimax snelblusscher” met in de tekst: “2 millioen apparaten geplaatst, 80.000 branden gebluscht, duizenden attesten van betrouwbaarheidsduur o.a. Koninklijke Paleizen”.
De schrijver Toon Kortooms, onder andere bekend van “Help! De dokter verzuipt!” heeft in een van zijn andere populaire boeken over deze brandblusser geschreven.
Dat was in “Beekman en Beekman”, een beroemd boek over een tweeling uit Brabant, Heintje en Matje Beekman. Net als de broers Kortooms in het echt waren de broers Beekman in het boek op een internaat in Weert. Daar trokken ze zich, met hun maat Bert van Rooy, even terug achter het toneel om een sigaretje te roken. Daar kon een van de broers niet zo goed tegen. Hij gaf over in een van de kostuums die achter het toneel waren opgeborgen. Dat leidde de aandacht af en voor ze het wisten stond een toneelkostuum in brand. Bert van Rooy (een Helmonder) pakte een blusapparaat;
“De Helmonder stond achter de coulissen aan het brandblusapparaat te rukken. Dat was zo’n kegelvormig, zeer spits toelopend, vaalrood instrument. Het hing aan een paar stalen klemmen tegen de muur. Zolang de school stond, had dat ding daar gehangen. Het was zo verroest als ik weet niet wat. Op het omhulsel zag men de vage sporen van wat eens een gebruiksaanwijzing was geweest.
Bert van Rooy viet het blusapparaat in zijn schuphanden. Eerst probeerde hij nog de gebruiksaanwijzing te ontcijferen: „Men neme het apparaat”… maar Heintje zei gejaagd: „Klets de onderkant maar op de vloer. Geef hier! Ik ken dat! Wij hebben ook zo’n ding, thuis.” Heintje kletste. „Murk,” zei het apparaat. Met vereende krachten ketsten de Beekmannen het blusapparaat op de plankenvloer. Zijiets! een krachtige straal groenachtig vocht spoot met geweld recht tegen Bert aan. Flink nat, rukte hij hen het toestel uit de handen en druipend ging hij het vlammend kostuum van Richard Leeuwenhart staan blussen. Het oeroude vocht had een ongelofelijke werkdadigheid, want zwaar sissend doofde het vuur, terwijl er een monster van een rookwolk opsteeg.” Een leerzame passage, al was het maar omdat het duidelijk is dat het verstandig is de gebruiksaanwijzing te lezen voor je het apparaat nodig hebt.
Met dank aan de mensen van het Toon Kortooms Park www.toonkortoomspark.nl en aan Didier Belksma.
Column Brandweermuseum Wassenaar
Ook in een klein museum als het Brandweermuseum Wassenaar gebeurt van alles dat voor de meeste mensen verborgen blijft. Niet omdat het geheim is, maar omdat er meestal geen gelegenheid is om er over te berichten. Met deze wekelijkse column willen we dat veranderen. De ene week kan het gaan over een schenking, dan weer over een bijzondere ontmoeting, over een probleem met de vaste collectie, over de dringende behoefte aan hulp of over iets waarop we trots zijn. brandweermuseum@wassenaar.nl, www.brandweermuseumwassenaar.nl ook op twitter en facebook.