Skip to content

HartvoorWassenaar: Over Asiel Zoekers Centrum

17 september 20243 minute read

We merken dat Wassenaarders zich steeds meer zorgen maken over de aanwezigheid van een AsielZoekersCentrum in Duinrell. En zich ook ergeren aan het gebrek aan informatie. En bovendien ook nog eens verwonderd zijn over hoe verhullend er over gesproken wordt.

Het AZC op Duinrell

Wanneer we nu kijken naar wat in een korte periode is gebeurd met het AZC op Duinrell en wat de gevolgen zijn, dan moeten we goed geïnformeerd worden. Wanneer je het onbesproken laat, dan blijft het onder de huid door woekeren. En de eindeloos vele incidenten kun je niet in de doofpot blijven stoppen. De ontevredenheid van de Wassenaarders, zeker in de directe omgeving, wordt steeds groter. En uiteindelijk kan men terecht verwijten dat de Wassenaarse politiek weer geen luisterend oor heeft gehad voor de Wassenaarders.

Doordat het aantal incidenten enorm is opgelopen, voelen mensen in het dorp zich (al dan niet terecht) zeer ongemakkelijk. Over onveiligheid op de Langstraat zijn inmiddels vragen gesteld. We weten dat veel incidenten niet als zodanig worden behandeld omdat het COA ze liever buiten de openbaarheid houdt. We hebben zelfs begrepen dat er een stevige brand van meubilair uit de huisjes is gesticht, waarover we niets vernomen hebben. Het gaat hier over veiligheid.

Contractuele overeenkomsten gemeente met Duinrell en COA

Hoe kan het zijn dat Duinrell tot een volwaardig AZC is verworden? Het begint natuurlijk bij Duinrell zelf. Zij waren zeer geïnteresseerd in opvang van asielzoekers, want er valt veel geld mee te verdienen.

Vervolgens heeft in 2018 de toenmalige burgemeester er voor gezorgd dat Duinrell buiten de zomermaanden en met beperkte aantallen een deel van het jaar voor opvang ging zorgen. Het werd een plaats voor tijdelijke opvang genoemd. Deze praktijk werd jaarlijks herhaald. Omdat de aantallen relatief laag waren, was de overlast beperkt en werd het door de meeste mensen in Wassenaar gedoogd.

Besluit Burgemeester

Maar vorig jaar werd ineens door onze Burgemeester besloten dat op Duinrell een volwaardig Asiel Zoekers Centrum gevestigd moest worden. Met rond de 1000 mensen behoort het nu tot de drie grootste in Nederland. Dit besluit is door de Burgemeester genomen zonder de Gemeenteraad. Pas achteraf is de Raad geïnformeerd. De Burgemeester heeft op vragen van HartvoorWassenaar geantwoord dat hij dit in z’n eentje zo mocht besluiten. Dat is niet waar. De Gemeenteraad gaat hierover. Maar de contracten waren getekend, zonder toestemming van de gemeenteraad. Die contracten nu opbreken zou heel veel geld kosten. En dat hebben we niet meer.

HartvoorWassenaar luistert naar de Wassenaarders

Wij luisteren naar de Wassenaarders. Alle Wassenaarders. Het huidige contract voor het AZC loopt tot 2028. HartvoorWassenaar zal tegen een verlenging stemmen. De last voor Wassenaar is te zwaar. We vinden dat we ruim aan onze maatschappelijke verplichtingen voldoen, wanneer we gedurende de wintermaanden tijdelijke opvang van een veel kleiner aantal asielzoekers toe staan. En niet één van de drie grootste AZC’s

HartvoorWassenaar, Irma van der Marel

Solide

Tags

GemeenteraadHartvoorWassenaarIngezondenWassenaar
Gerelateerde artikelen
Back To Top