Skip to content

Koken met kinderen: Het mes snijdt aan twee kanten

17 december 20124 minute read

Wassenaar – In het afgelopen weekend heb ik mogen ervaren hoe leuk en verstandig het is om ook met de (klein-)kinderen echte maaltijden te koken. Twintig kinderen met hun pa of ma een echt viergangen menu bereidt. “Veels te gevaarlijk voor die kleine kinderen. Die grote messen en die gloeiend hete grillplaten op het fornuis”. Sommigen hebben dat vooroordeel. Anderen weten dat kinderen in de leeftijdsgroep van 7 tot 10 jaar weten waar de gevaren liggen en waar de uitdaging wacht.

“Belangrijk is het dat je de kinderen serieus neemt en in een prettige sfeer de uitdagingen toelicht.” Ieder kind begrijpt dat je met een mes kunt snijden. Maar hoe? Dat kun je uitleggen en ze tegelijkertijd wijzen op de risico’s. Datzelfde geldt voor gloeiend hete grillplaten en soeppannen. Als de kinderen weten hoe het moet, dan biedt je hen de ruimte om het koken echt te leren ontdekken. Zonder flauwekul en zotte grappen. Het spreekt voor zich dat een van de ouders de kinderen begeleidt en hen de ruimte biedt om te ontdekken. Neem er dus wel de tijd voor. Leer ze veilig snijden, hoe te koken en hoe lekker het allemaal kan worden.

Dus geen kinderachtige gerechten, maar gewone maaltijden zonder veel poespas en vooral veel kleur en smaak. Wie zich een beetje in de kinderen kan verdiepen, ontdekt al gauw wat de favoriete ingrediënten zijn, waar mee je met ze aan de slag kunt. Wij kozen voor kleurrijke ingrediënten:

CAPRINO
Felrode tomaat bij groene courgette en witte geitenkaas. Tri Colore! Een heerlijke smaakcombinatie, die zeer door de kids werd gewaardeerd.

POMPOENSOEP IN POMPOEN
Samen met papa zo’n grote pompoen uithollen om straks de soep te kunnen uitserveren. Mooie zoete soepsmaak van kippenbouillon,pompoen en fijne stukjes appel.

VERSE PASTA ZELF KNEDEN EN WALSEN
Met 200 gram bloem en 2 eieren kun je heerlijk kliederen om er uiteindelijk een mooie deegbal van te maken. Na een halfuurtje in de koelkast, kunnen de kinderen het uitwalsen en in slierten snijden. Dat kan met een pasta-snijder, maar ook met een mes. Je rolt het dun uitgewalste pastadeeg op en snijd er slierten van. Dan even bij elkaar draaien in wat bloem en laten drogen.

PASTASAUS ZELF MAKEN IS LEUKER DAN UIT EEN POTJE.
De kinderen vinden het verrassend om te ervaren hoe eenvoudig het is om een eigen rode saus te maken, te kruiden en op te warmen. Tja en als dan de pasta met de rode saus en de hard groene broccoli met worteltjes op tafel komt, dan zie je de kinderen stralen. Alle borden werden in een mum van tijd leeg gegeten.

samenkoken2

VERSE KIP VULLEN EN ZELF BRADEN. GEEF DE KINDEREN DE KANS.
De voorbereidingen nemen hooguit een kwartier in beslag. Eerst alleen aan de zijkant braden in de braadpan, niet aan de filetkant. Daarna een uurtje in de oven en af en toe bedruipen. Malsere kip kun je niet krijgen.
Nog leuker wordt het als de kinderen leren hoe de kip te fileren. Eerst de pootjes eraf, dan de vleugels en tenslotte de filets eraf snijden en portioneren. Heus ze kunnen het! En het resultaat is Toppie!

CHOCOLADETAART MET MARSEPEIN
Beetje bloem afwegen, eieren, melk, room, suiker en veel mixen. Dat leren de kids in 5 minuten. Daarna de bakblikken in de oven en vol spanning kijken hoe de taarten langzaam omhoog komen. Af laten koelen in plakken doorsnijden en vullen met jam en room. Overgieten met chocoladesaus en decoreren met zelf gemaakte marsepein roosjes. Kunnen we het samen nog leuker maken?

samenkoken3

Het mes snijdt aan 2 kanten: Opa blij en uitgeteld op de bank en kleinzoon in zijn kookschort in dromenland.

Mijn advies aan drukbezette ouders, opa’s en oma’s : trek er een dag vooruit. Maak de komende vrije dagen plannen met de kids en ga samen met ze boodschappen doen. Laat ze de groenten zelf afwegen. Ze vergeten nooit meer hoe een snijboon eruit ziet en kan smaken! Zonder dat wij er erg in hebben leren de kinderen hoe leuk en lekker het is om met mooie producten gezond en superlekker te koken.

Toppie Kokkie’s, die met een van hun ouders willen leren koken bij Chef Francesco sturen hem een email.
Wie weet is er in het nieuwe seizoen voldoende animo om zoiets vaker te doen. Wij organiseren geen kook-verjaardags-feestjes! Alleen voor kids, die het echt willen.

Receptenregister

Speciaal voor onze lezers geeft Fransesco u toegang tot al zijn heerlijke recepten neem snel een kijkje op http://www.kookatelierwassenaar.nl/receptenregister2010/index.htm vervolgens kunt u alle recepten bekijken met de volgende speciale inlogcode User: Wasko Wachtwoord: 85

 

Tags

KinderenKokenWassenaar
Gerelateerde artikelen
Back To Top