Skip to content

Donald Duck en de koningin

22 maart 20132 minute read

Wassenaar – Als Donald Duck als brandweerman ten tonele verschijnt heeft hij vaak een kleine brandblusser inde hand. dat is een apparaat met een vulling van tetrachloorkoolstof. Dat is tegenwoordig verboden, vanwege de kwalijke eigenschappen.

Maar lange tijd was het heel gebruikelijk om zo’n apparaat in de auto of in de autobus te hebben. Naar verluidt lekten ze wel een beetje, dus na een poosje moet het niet meer echt geholpen hebben als de nood aan de man kwam.

Maar het zijn mooie spuitjes. Ze werkten als een soort injectiespuit. Je moest aan het handvat trekken en dan weer duwen. Dat ze populair waren blijkt wel uit de advertentie, waarin trots werd vermeld dat ze gebruikt werden in de automobielen van de koningin (dat was toen Wilhelmina) en van prinses Juliana.

In het brandweermuseum is dus de herinnering aan Donald Duck en aan koninginnen te vinden. Ook al omdat de Koninklijke familie vertegenwoordigd is door Prins Frederik als bewoner van de Paauw en als koper in 1861 van twee van de handspuiten die in het museum te zien zijn. En dan zijn er ook nog brandemmers van het Koninklijk Huis in het museum.

Helaas hebben we geen bovengrondse brandkraan, zoals die in de Donald Duck verhalen voorkomen. Die werden dan steeds omver gereden met het te verwachten spectaculaire gevolg.

Welke brandblusser zou Willem Alexander eigenlijk in zijn auto’s hebben?
Na gebruik zou dat een prachtige aanwinst voor het museum zijn….

Column Brandweermuseum Wassenaar

Ook in een klein museum als het Brandweermuseum Wassenaar gebeurt van alles dat voor de meeste mensen verborgen blijft. Niet omdat het geheim is, maar omdat er meestal geen gelegenheid is om er over te berichten. Met deze wekelijkse column willen we dat veranderen. De ene week kan het gaan over een schenking, dan weer over een bijzondere ontmoeting, over een probleem met de vaste collectie, over de dringende behoefte aan hulp of over iets waarop we trots zijn. brandweermuseum@wassenaar.nl, www.brandweermuseumwassenaar.nl ook op twitter en facebook.

Tags

BrandweerDonald DUckWassenaar
Gerelateerde artikelen
Back To Top