Skip to content

Potvis op het strand

4 april 20142 minute read

Wassenaar – Wat er in de nacht van 27 op 28 november 1997 gebeurde is in plakboeken, op foto’s en in de herinneringen van brandweermensen nog springlevend. Een enorme potvis was aangespoeld op het Wassenaarse strand.

Een vroege wandelaar zag het arme dier en belde meteen brandweer, politie en reddingsbrigade. Op advies van deskundigen hield de brandweer het dier nat, om te zorgen voor afkoeling. Door de speklaag kan de lichaamswarmte niet weg. In het water is dat geen probleem, daar is het koel genoeg. De potvissen zwemmen normaal gesproken om Schotland heen naar de Atlantische oceaan. Deze had de verkeerde afslag genomen. Potvissen zijn gewend om minstens op 400 tot 500 meter diepte te jagen op inktvissen en andere prooien. De Noordzee is met veertig meter diepte dan nogal verwarrend. Het beest raakt gedesoriënteerd en komt zo op het strand terecht.

Met man en macht is geprobeerd de potvis te redden. Er werd een sleuf gegraven om de weg naar zee vrij te maken, maar het bleek vergeefs. De brandweermensen hebben hun uiterste best gedaan. Af en toe leek het alsof er echt contact was met het dier. Zijn oogopslag en het bewegen van de staart gaven hoop. “Hij keek me echt aan met een droevige blik. En op het eind liet het beest een traan”. De machteloosheid was wel het ergste. Van alles geprobeerd en toch lukte het niet.

Je kunt gemakkelijk zeggen dat de meeste potvisstrandingen slecht aflopen, maar als je er zelf bij bent is dat rationeel gepraat. Wat blijft is een droevig stuk brandweergeschiedenis.

Column Brandweermuseum Wassenaar

Ook in een klein museum als het Brandweermuseum Wassenaar gebeurt van alles dat voor de meeste mensen verborgen blijft. Niet omdat het geheim is, maar omdat er meestal geen gelegenheid is om er over te berichten. Met deze wekelijkse column willen we dat veranderen. De ene week kan het gaan over een schenking, dan weer over een bijzondere ontmoeting, over een probleem met de vaste collectie, over de dringende behoefte aan hulp of over iets waarop we trots zijn. brandweermuseum@wassenaar.nl, www.brandweermuseumwassenaar.nl ook op twitter en facebook.

Tags

BrandweerWassenaar
Gerelateerde artikelen
Back To Top