vrijdag 24 september 2021

K Kunst & cultuur

Dag van de Brandweergeschiedenis in Brandweermuseum Wassenaar

Wassenaar - Op zaterdag 4 maart is het Brandweermuseum Wassenaar en het raadhuis De Paauw gastheer voor de Dag van de Brandweergeschiedenis. Dit evenement wordt jaarlijks georganiseerd rond de verjaardag van Jan van der Heijden (1637 -1712) de uitvinder van de slangenbrandspuit. De organisatie is in handen van het Netwerk Geschiedenis van Brandweer Nederland en de Werkgroep Brandweer Historie van de Nederlandse Vereniging van Belangstellenden in het Brandweerwezen.

Het thema van dit jaar is “Geschiedenis en Brandweermuziek”. Het programma is als volgt. Ontvangst vanaf 10.30 uur met koffie en thee in de Spiegelzaal. Ochtendprogramma: brandweergeschiedenis-publicaties in 2016, muzikaal welkom op het bordes buiten door Pipes & Drums band van brandweer Gemert.
Om 11.00 uur in de Raadszaal een welkom door dagvoorzitter Johan Postma en daarna een lezing door Kees Boot over “Motorisering bij de brandweer in Nederland” gevolgd door Rob Jastrzebski over “De geschiedenis van 100 jaar brandweer in de Bilt en Bilthoven”. Diana van Oort spreekt daarna over haar boek “’t Is nooit saai! Werk en leven van 30 brandweermensen” en tot slot brengt Wendy Kiel belangrijke brandweergebeurtenissen van 2016 in beeld.
Om 12.30 uur begint de lunchpauze in de Spiegelzaal met muzikale omlijsting door de Pipes & Drums band van brandweer Gemert.
Het middagprogramma begint om 13.15 uur met een muzikaal welkom door de 'Sashje Combo' gevolgd door een inleiding door Peter Otten over “De brandweerharmonie van Bilthoven” en Jan Machiel Hospers over “De grote brand van Vriezenveen in 1905”.
De oud coördinator van het Wassenaarse brandweermuseum Kees Plaisier vertelt vervolgens over “De geschiedenis van De Pompier van Lier” gevolgd door Peter Snellen over “Sint Florian geëerd met muziek”. Bij alle middagpresentaties zal muziek te horen zijn: live of op video. Bij de presentatie over Vriezenveen zal “de herinneringsmarsch” op piano worden uitgevoerd.
Om 15.00 uur is het muzikale slot door de 'Sashje Combo', waarna er in de Spiegelzaal een hapje en een drankje zal zijn en belangstellenden ook nog het Brandweermuseum Wassenaar in het souterrain kunnen bezoeken.

De toegang is gratis. Voor de lunch wordt 5 Euro gerekend. (ter plekke te betalen). Belangstellenden kunnen zich aanmelden bij Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. Graag vermelden of u de lunch wilt gebruiken.